Skip to main content

Vanaf 1 januari 2021 moet een gebouw waarvoor omgevingsvergunning aangevraagd wordt, geregistreerd worden bij RVO. Datzelfde geldt voor een gebouw waarvoor een energielabel moet worden opgesteld (bijvoorbeeld een bestaand gebouw of oplevering van een nieuw gebouw). De registratie bij RVO gebeurt in de EP-online database waarbij gebruik gemaakt wordt van eHerkenning als manier om veilig bestanden aan te leveren. U kunt de registratie bij EP-online eenvoudig vanuit Uniec 3 verzenden. Dit betekent dat Uniec 3 om uw eHerkenning zal vragen bij “afmelden” (gebouw registreren in EP-online).

Wat is eHerkenning?

eHerkenning is een veilige manier om online uw zaken te regelen met de overheid. Meer informatie kunt u vinden op deze website. eHerkenning is persoonsgebonden en niet overdraagbaar aan, of te delen met, anderen. Dat betekent dat iedere adviseur zijn eigen eHerkenning moet hebben.

Welk niveau eHerkenning heb ik nodig?

Bij het registreren van gebouwen bij RVO moet gebruik gemaakt worden van eHerkenning niveau 3. Bij het inloggen met eHerkenning niveau 3 logt u in met een gebruiksnaam en wachtwoord, aangevuld met een sms-code, een pincode (via token) of app met QR-code.

Hoe vraag ik eHerkenning aan?

Er zijn verschillende leveranciers van eHerkenning, namelijk Digidentity, KPN, QuoVadis, Reconi, We-ID en Z login. Op de respectievelijke websites leest u meer over de aanvraagprocedure. Let erop dat u bij de aanvraag in ieder geval kiest voor de dienst EP-online. Als u een machtiging afgeeft voor alle diensten dan zit EP-online daar vanzelf bij in.

Hou er rekening mee dat er documenten meegestuurd moeten worden en dat de wettelijke vertegenwoordiger(s) van het bedrijf moet(en) tekenen. Dit betekent met name bij grotere bedrijven dat er intern wat doorlooptijd kan ontstaan bij de aanvraag. De aangeleverde documenten moeten door de eHerkenning leverancier gecontroleerd worden, dus ook daar is doorlooptijd. Wij adviseren daarom om de eHerkenning tijdig aan te vragen.

Beschikt u al over een eHerkenningsmiddel op een lager niveau,  bijvoorbeeld EH2 of EH2+, dan kunt u dit laten verhogen naar EH3 door uw eHerkenningsleverancier.

Gaat u afmelden via een koepelorganisatie, neem dan contact op met uw koepelorganisatie. De verschillende koepelorganisaties gaan verschillend om met eHerkenning voor adviseurs die onder hun certificaat werken en kunnen u hiermee verder assisteren.

Wat doe ik als ik mijn eHerkenning binnen heb?

De vervolgstappen zijn om een EP-online account aan te maken en deze account te koppelen aan de eHerkenning. Dit is een eenmalige handeling die pas op 1 januari mogelijk is omdat dan de EP-online database daarvoor geschikt is. Wij zullen hiervoor t.z.t. instructies verschaffen. Nadat de koppeling gemaakt is, kunt u eenvoudig afmelden vanuit Uniec 3.