Moet ik gecertificeerd zijn voor berekeningen onder de NTA 8800?
Ja en nee. Iedereen kan Uniec 3 aanschaffen en daarmee berekeningen maken. Wij checken niet op certificering en diplomering. Onderzoekswerk of vergelijkende concepten opstellen kan dus door iedereen gedaan worden. Maar wanneer u een berekening wilt indienen t.b.v. de omgevingsvergunning, zal deze berekening opgesteld en afgemeld moeten worden door een gediplomeerd adviseur. Het bedrijf waarvoor de adviseur werkt zal gecertificeerd moeten zijn conform BRL 9500. Hetzelfde geldt voor het afmelden van een berekening bij RVO om een energielabel te verkrijgen. Lees meer over de BRL 9500 en certificeren op de website van InstallQ.
U kunt ervoor kiezen om uw bedrijf BRL 9500 te certificeren. Daarvoor verwijzen we u naar de instanties die een BRL 9500 certificaat kunnen afgeven: Dekra certification, EPG Certificering, KIWA, SKG-IKOB.
U kunt er ook voor kiezen om onder het BRL 9500 certificaat van een zogenaamde “koepel” te werken. Daarvoor kunt u samenwerken met 1rgielabel, Bengcert, BuildingLabel, Duurzaam Energieloket of Immocert.
De keuze tussen zelf BRL 9500 certifceren of aansluiten bij een koepel hangt o.a. samen met het aantal berekeningen dat u jaarlijks verwacht te doen en de mate waarin u zelf uw kwaliteitsbewaking proces in de hand wilt hebben of graag ontzorgd wilt worden in kwaliteitsbewaking.
Welke examens moet ik afleggen om vakbekwaam te zijn voor het indienen van een NTA 8800 berekening t.b.v. omgevingsvergunning?
De berekeningen ten behoeve van de omgevingsvergunning moeten altijd met de detailmethode gemaakt worden. Daarvoor moet u detailadviseur zijn. Zie ons nieuwsbericht over examens met een uitgebreide toelichting over welke examens leiden tot EP-W/D en EP-U/D diplomering.
Welke examens moet ik afleggen om energielabel van een woning te kunnen afmelden?
Per woning moet u bepalen of deze volgens de basis- of detailmethode opgenomen mag worden. Voor basisadviseurs gelden andere examens dan voor detailadviseurs. Zie ons nieuwsbericht over examens met een uitgebreide toelichting over de verschillende mogelijkheden en bijbehorende examens.
Ik heb al een EPA-W / EPN-W / EPA-U / EPN-U diploma. Moet ik nog examens afleggen om door te kunnen onder de NTA 8800?
Ja. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw diploma te “upgraden” naar de nieuwe situatie. Zie ons nieuwsbericht over examens met een uitgebreide toelichting over de verschillende mogelijkheden en bijbehorende examens.
Heb ik eHerkenning nodig voor afmelden van gebouwen?
Ja, om een gebouw te kunnen registreren in de RVO database EP-online is eHerkenning niveau 3 nodig. Voor meer informatie rondom aanvragen en gebruik van eHerkenning kunt u deze website raadplegen. Uw e-herkenning moet gekoppeld worden aan uw EP-online account. Lees hier meer over in deze handleiding. Let op: als u berekeningen afmeldt onder een koepelorganisatie, kan het zijn dat zij de eHerkenning voor u regelen. Neem dus contact op met uw koepelorganisatie voor meer details in uw situatie.
Welke eisen gelden er als de omgevingsvergunning wordt aangevraagd voor 1 januari 2021 en het gebouw na 1 januari 2021 wordt opgeleverd?
Na 1 januari 2021 kan alleen nog afgemeld worden conform de NTA 8800. Dat betekent dat een gebouw dat na 1 januari 2021 opgeleverd wordt, afgemeld moet worden conform NTA 8800 om een energielabel te verkrijgen (dat de opdrachtgever nodig heeft voor verhuur of verkoop). Het is niet zo dat daarmee ook de BENG eisen voor dat gebouw van kracht worden. De eisen voor een gebouw worden bepaald door de datum van aanvraag omgevingsvergunning. Dus als de omgevingsvergunning voor 1 januari 2021 is aangevraagd, gelden de EPC eisen van dat moment.
Om een afmelding op moment van oplevering te kunnen doen, is een projectdossier verplicht om de informatie in de berekening te onderbouwen met bewijsmateriaal. Als er geen informatie verzameld is tijdens het bouwproces moet de informatie verzameld worden tijdens de opname van het opgeleverde gebouw. Een deel van het bewijsmateriaal is dan makkelijk op te nemen in het projectdossier, zoals bijvoorbeeld het type verwarmingstoestel. Andere informatie is waarschijnlijk niet te bewijzen tijdens een opname (zoals bijvoorbeeld het isolatiemateriaal in de spouw). Voor deze informatie valt de adviseur dan terug op keuze “onbekend”. De opname is nog steeds mogelijk, maar de energieprestatie zal in die gevallen met een veilige waarde berekend worden (bijvoorbeeld op bouwjaar) en dit zou kunnen leiden tot een slechter energielabel dan wanneer deze informatie wel bewezen kan worden door facturen of foto’s verzameld tijdens het bouwproces.
RVO heeft onderzoek laten doen naar welke extra parameters opgenomen moeten worden t.o.v. de EPC-berekening en hoeveel tijd dit gaat kosten. Lees hier meer over dit onderzoek.
Mag ik een Vereenvoudigd Energielabel aanvragen voor 1-1-2021 voor een woning die opgeleverd wordt na 1-1-2021?
Alhoewel dit technisch mogelijk is, is dit niet toegestaan. Onderstaande artikelen uit de Regeling Energieprestatie Gebouwen ondersteunen dat.
Regeling energieprestatie gebouwen, artikel 2, lid 1 zegt: De energieprestatie van een woning of woongebouw wordt geregistreerd door een adviseur werkzaam voor een certificaathouder en volgens de voorschriften, bedoeld in BRL 9500-W van 28 november 2019, inclusief wijzigingsblad van 1 juli 2020. Het bij de bepaling van de energieprestatie gebruikte rekenprogramma is geattesteerd en voldoet aan BRL 9501 van 28 november 2019, inclusief wijzigingsblad van 1 juli 2020.
Regeling energieprestatie gebouwen, artikel 3, lid 1 zegt: De energieprestatie van een utiliteitsgebouw wordt geregistreerd door een adviseur werkzaam voor een certificaathouder en volgens de voorschriften, bedoeld in BRL 9500-U van 28 november 2019, inclusief wijzigingsblad van 1 juli 2020. Het bij de bepaling van de energieprestatie gebruikte rekenprogramma is geattesteerd en voldoet aan BRL 9501 van 28 november 2019, inclusief wijzigingsblad van 1 juli 2020.
Aanvullend staat in de toelichting het volgende:
Op grond van de nieuwe artikelen 2 en 3 moet de energieprestatie worden berekend door een op basis van BRL 9500-W of BRL 9500-U gecertificeerde organisatie. Bij woningbouw wordt gebruikgemaakt van BRL 9500-W. In alle andere gevallen geldt BRL 9500-U. Uit de beide BRL’en volgt dat daarbij gebruik moet worden gemaakt adviseurs met een bewijs van vakbekwaamheid als bedoeld in paragraaf 4.1 van BRL 9500-W of BRL 9500-U. De adviseur die de berekening uitvoert moet daarbij gebruikmaken van op basis van BRL 9501 geattesteerde software. De adviseurs nemen de energieprestatie op en registreren deze in EP-online (www.ep-online.nl). EP-online wordt beheerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daarna wordt door de minister van BZK het energielabel afgegeven. Omdat er naar verwachting niet direct voldoende bedrijven en organisaties zijn gecertificeerd, is een overgangsbepaling opgenomen, zodat gedurende de eerste periode na inwerkingtreding ook een organisatie mag worden ingeschakeld dat wel bezig is met het verkrijgen van de certificatie, maar dat proces nog niet heeft afgerond.
Bestaat er een overgangsregeling voor certificering?
Iedere adviseur die een energieprestatie berekening maakt voor omgevingsvergunning of voor het verkrijgen van een energielabel, moet per 1-1-2021 gediplomeerd zijn conform BRL 9500. Voor de diplomering van adviseurs is dus geen overgangsregeling. Voor de certificering van het bedrijf bestaat wel een overgangsregeling. Indien het certificeringstraject is opgestart voor 1-1-2021 mag de daadwerkelijke audit van de certificerende instelling in 2021 plaatsvinden. Bedrijven die reeds BRL 9500 gecertificeerd zijn, krijgen in de loop van 2021 een audit om te controleren of zij aan de eisen van de aangepaste BRL 9500 voldoen. Dit is geregeld in de aangepaste Regeling Bouwbesluit 2012, artikel 3.6. Dit artikel luidt:
- De berekening van de in artikel 5.2, eerste lid, van het besluit bedoelde waarden voor energiebehoefte, primair fossiel energiegebruik en voor het aandeel hernieuwbare energie vindt plaats door een op basis van BRL 9500-W, subdeelgebied detailopname gecertificeerd bedrijf, of BRL 9500-U, subdeelgebied detailopname gecertificeerd bedrijf, waarbij gebruik wordt gemaakt van op basis van BRL 9501 geattesteerde software.
- Met een gecertificeerd bedrijf als bedoeld in het eerste lid, wordt tot 1 januari 2022 gelijkgesteld een bedrijf dat de in het eerste lid bedoelde certificering heeft aangevraagd en dat voor de berekening gebruikmaakt van adviseurs met een bewijs van vakbekwaamheid als bedoeld in paragraaf 4.1 van BRL 9500-W of BRL 9500-U.