Skip to main content

Uniec 3 is uitermate geschikt om op locatie direct een opname in de software te doen. Omdat Uniec 3 een online applicatie is, heeft u alleen een internetverbinding nodig. Dat betekent dat zelfs een smartphone gebruikt kan worden om een Uniec 3 berekening te openen. Maar gezien de schermgrootte werkt dat niet erg handig. Wat voor toestel kunt u dan wel goed gebruiken? Dat kunt u zelf kiezen. Wij hebben adviseurs gevraagd naar hun ervaringen met Uniec 3 als opname app op diverse tablets. Hierbij komen deze aandachtspunten naar voren:

  • Grootte: Een grotere tablet geeft meer overzicht. Bij een maat vanaf 12 inch kunnen de navigatieboom en het hele formulier gelijktijdig getoond worden. Op die manier hoeft er geen gebruik gemaakt te worden van horizontaal scrollen of de pijl om de navigatieboom te verbergen. Dit werkt aanzienlijk sneller dan een kleinere tablet, omdat er minder geklikt hoeft te worden.
  • Gewicht: Als de tablet te zwaar wordt, is het minder prettig om deze gedurende de opname vast te houden.
  • SIM-kaart: Uniec 3 werkt online. Als de tablet geen eigen SIM-kaart heeft, dan moet er gebruik gemaakt worden van Wifi of Hotspot. Een hotspot vanuit de telefoon zal veel vragen van de batterij van de telefoon. De internet snelheid via een hotspot verbinding is merkbaar lager dan internet rechtstreeks via een eigen SIM-kaart.
  • Batterijduur: Hou rekening met hoeveel opnames u achtereenvolgend wil kunnen doen voordat er een gelegenheid tot opladen is.
  • Bediening handmatig of met pen: Uniec 3 is voor beide opties geschikt. Diverse adviseurs hebben aangegeven dat gebruik van een pen toegevoegde waarde heeft, zowel voor het eenvoudig selecteren van velden in Uniec 3 als voor het maken van bijvoorbeeld een schets van de plattegrond in een andere app.
  • Snelheid van processor & interne geheugen: alle moderne apparaten hebben voldoende processor snelheid en intern geheugen om goed gebruik te maken van Uniec 3. Dit zou alleen een aandachtspunt kunnen zijn bij oudere apparaten.

Er zijn ook andere aandachtspunten die mee kunnen wegen bij de keuze voor een tablet. In onderstaande overzicht hebben we de specificaties van 3 grotere tablets naast elkaar gezet. Deze voorbeelden zijn gekozen om verschillen tussen de diverse tablets naar voren te laten komen. De specificaties van onderstaande apparaten komen van de leveranciers en zijn niet door ons in praktijk gemeten.

Apple iPad Pro 12.9 (2021) Microsoft surface Pro 8 Samsung Galaxy tab S8+
Scherm 12.9 inches (2732 x 2048 pixels) 13 inches (2880 x 1920) 12.4 inches (2800 x 1752 pixels)
Opslag 128GB SSD 128GB SSD 128GB SSD
Camera’s 12MP (voorkant), 12MP + 10MP groothoek (achterkant) 5MP (voorkant), 10MP (achterkant) 12MP (voorkant), 13MP + 6MP (achterkant)
Besturingssysteem iPadOS Windows 11 Android
Batterij 10 uren 16 uren 10 uren
Gewicht 682 gram 891 gram 567 gram
Afmetingen 281 x 215 x 6,4mm 287 x 208 x 9,3mm 285 x 185 x 5,7mm
Pen apart verkrijgbaar apart verkrijgbaar meegeleverd
Toetsenbord apart verkrijgbaar apart verkrijgbaar apart verkrijgbaar
SIM kaartslot ja optioneel (5G) ja optioneel (4G) ja optioneel (5G)

Iedere tablet heeft andere voordelen. Onderstaande informatie kan meewegen in de keuze voor een bepaald type tablet:

  • Apple iPad Pro: de tablet heeft meerdere camera’s waarbij de groothoek lens handig is voor het maken van overzichtsfoto’s. Het werken met een iPad wordt door adviseurs als heel prettig ervaren, dit komt voornamelijk door het gebruiksgemak en de snelheid van de tablet.
  • Microsoft Surface Pro 8: de Surface is een 2-in-1 apparaat, het is namelijk een krachtige laptop maar tegelijkertijd ook een tablet. Zo kan tijdens de opname de Surface als tablet gebruikt worden en op kantoor als laptop. Veel adviseurs maken gebruik van de Surface omdat ze vertrouwd zijn met het Windows besturingssysteem. Overigens blijkt in praktijk de 16 uur batterijduur niet gehaald te worden, maar is de batterijduur is wel ruim voldoende voor een werkdag.
  • Samsung Galaxy tab S8+: standaard wordt de tablet met een S pen geleverd. De pen maakt de invoer in Uniec 3 een stuk gemakkelijker en efficiënter. De tablet is ook de goedkoopste en lichtste tablet van de 3 tablets.

Uniec 3 kan gebruikt worden in verschillende browsers. De meest gebruikte browsers zijn Chrome, Edge, Safari en Firefox.

Door Uniec 3 te combineren met andere apps, zoals One Note voor aantekeningen en schetsen en bijvoorbeeld een meet-app kan de opname nog sneller geheel digitaal gedaan worden. Ook heeft het voordelen om een toetsenbord app te installeren waarin zowel cijfers als letters in 1 toetsenbord getoond worden, bijvoorbeeld met Swiftkey waarbij het toetsenbord maar een klein gedeelte van het scherm beslaat. Het gebruik van en switchen tussen apps werkt over het algemeen makkelijker op een tablet dan op een Surface.