In deze release introduceren wij de volgende nieuwe feature. In de module ‘varianten en maatwerk’ is de functie toegevoegd om een variant om te zetten naar een aparte Uniec 3 berekening. Deze functie is toegevoegd op het formulier ‘varianten’ en kan geactiveerd worden door op de varianten tegel via de 3-stippenknop te kiezen voor ‘opslaan als berekening’. Tevens is er op het varianten formulier een knop toegevoegd ‘varianten opslaan als berekening’. Door op deze knop te klikken worden alle varianten omgezet naar aparte Uniec 3 berekeningen.
Risico op oververhitting
De afgelopen periode is er verder gewerkt aan technische verbeteringen op het formulier ‘risico op oververhitting’. De volgende verbeteringen zijn doorgevoerd:
- De beoordeling van het risico op oververhitting werd niet altijd goed bijgewerkt nadat er wijzigingen in de berekening waren doorgevoerd (bijvoorbeeld nadat koeling verwijderd of toegevoegd was).
- Bij een wijziging van gegevens op het formulier ‘risico op oververhitting’ moest daarna altijd op ‘rekenen’ geklikt worden om bijgewerkte resultaten te krijgen. In de gevallen dat dat onnodig was, worden de resultaten nu direct bijgewerkt.
- Bij projectwoningen werden onjuiste gegevens in de XML meegestuurd met betrekking tot het risico op oververhitting waardoor verkeerde gegevens op het energielabel verschenen.
- In sommige gevallen kon de PDF rapportage gedownload worden zonder bijgewerkte ‘Risico op oververhitting’ resultaten. Dit kwam voor bij berekeningen die van versie 3.3.0.4 naar een recentere versie geüpgrade waren.
- Bij varianten werd het risico op oververhitting niet altijd goed weergegeven. Bij varianten met koeling kan in sommige situaties het risico op oververhitting niet bepaald worden omdat bij de varianten geen invoer gedaan kan worden welke aanvullende berekeningen (GTO-, bijlage AA- of koellastberekening) aanwezig zijn. In dat geval wordt ‘nader te bepalen’ getoond. Dat kan bijvoorbeeld gedaan worden door van de variant een aparte berekening te maken.
De volgende bugs zijn hersteld:
- Bij het resultaten overzicht werden de aangevinkte checkboxes niet meer onthouden. Elke keer als de pagina opnieuw geopend werd moesten de vinkjes opnieuw aangeklikt worden.
- Er werd verkeerd geëxtrapoleerd bij het gebruik van toestellen met een warm tapwater verklaring met daarop 2 meetpunten waarbij de warm waterbehoefte van het gebouw hoger was dan het hoogste meetpunt op de verklaring. Deze bugfix zal resulteren in een ongunstiger rendement / COP voor warm tapwater. Deze bug was ontstaan in versie 3.2.8.1 gereleased op 19 maart 2024.
- De psi waarde van NTA 8800 bijlage I detail 17 (aansluiting hellend dak – kozijn dakkapel) is per 1 juli 2024 in de NTA 8800;2024 gewijzigd. Deze wijziging was per abuis niet verwerkt in Uniec 3.3.
- In een berekening van een appartementengebouw die is opgezet ‘per gebouw en per appartement’ waarbij de keuze gemaakt wordt om een vaste waarde voor de niet-gebouwgebonden elektriciteit in te geven, krijgen alle appartementen die vaste waarde. Voor de niet-gebouwgebonden elektriciteit van het totale gebouw werd echter ook de waarde van één appartement gebruikt terwijl dat de som van de waarden van alle appartementen moest zijn.
Overige verbeteringen:
- Bij het downloaden van energielabels is de naamgeving dusdanig aangepast dat deze direct in Vabi Assets ingelezen kan worden.
- Bij gebruik van de functie ‘projectwoningen’ in combinatie met de detailaanduiding voor registreren, kon niet geregistreerd worden omdat Uniec 3 vereiste dat de VBO ID’s uniek moeten zijn. In deze specifieke situatie wordt deze controle overgeslagen omdat bij gebruik van de detailaanduiding de VBO ID’s identiek mogen zijn.