Skip to main content

Wat is het verschil tussen de verschillende Uniec 3 versies en wanneer moet u welke versie gebruiken?

Uniec 3 is gebaseerd op de NTA en ISSO 75.1 en 82.1. Hiervan zijn in de loop van de tijd nieuwere versies van gepubliceerd. De verschillende versies van de NTA / ISSO relateren naar verschillende Uniec 3 versies. Uniec versie 3.1 is gebaseerd op de NTA 8800;2022 en ISSO 75.1 en 82.1 methode 2020 (4e druk). Uniec versie 3.2 is gebaseerd op de NTA 8800;2023 en ISSO 75.1 en 82.1 methode 2020 (5e druk). De aanpassingen in de NTA 8800 en de ISSO 75.1 en 82.1 kunnen leiden tot andere uitkomsten bij een zelfde berekening. Tot 1 juli 2023 moeten alle berekeningen bij EP-online geregistreerd worden met Uniec versie 3.1. Vanaf 1 juli 2023 moeten alle berekeningen bij EP-online geregistreerd worden met Uniec versie 3.2. Dus waarom is Uniec versie 3.2 dan nu al beschikbaar?

Situaties waarin het zinvol is om voor 1 juli 2023 gebruik te maken van Uniec versie 3.2

  1. De aanvraag omgevingsvergunning zal na 1 juli 2023 gedaan worden:
    De energieprestatie t.b.v. omgevingsvergunning wordt vaak ruim van tevoren voorbereid. Tijdens die voorbereiding wilt u bepalen met welke maatregelen aan de BENG eisen voldaan wordt. Om verrassingen te voorkomen, kunt u nu de voorbereiding doen in de versie die geldig is op het moment van indiening omgevingsvergunning.
  2. Een renovatie voorbereiden die na 1 juli 2023 voltooid wordt:
    Tijdens de voorbereiding van de renovatie wilt u bepalen wat het energielabel wordt na het uitvoeren van de verbeteringen. Daarvoor gebruikt u versie 3.2, zodat de opdrachtgever vooraf weet welk energielabel er behaald kan worden.

Berekeningen van een eerdere versie aanpassen

Als de registratie in EP-online is gebeurd, bepaalt dat de versie die gebruikt moet worden. Als een berekening die geregistreerd is in versie 3.1 vervangen moet worden, blijft ook de nieuwe berekening versie 3.1. Onderstaande overzicht geeft aan welke versie bij welke tijdsperiode hoort:

  • Uniec versie 3.0: berekening geregistreerd tussen 1 januari 2021 en 1 juni 2022
  • Uniec versie 3.1: berekening geregistreerd tussen 1 juni 2022 en 1 juli 2023
  • Uniec versie 3.2: berekening geregistreerd vanaf 1 juli 2023

Wisselen tussen verschillende Uniec 3 versies

Binnen Uniec 3 kan er eenvoudig gewisseld worden tussen versies via het menu in de groene balk. Deze menu optie is alleen zichtbaar wanneer u op het projecten overzicht bent. Daar bepaalt u naar welke versie u gaat. Wanneer u in een berekening bent, ziet u rechts onderin het scherm in welke versie u bent.

Een berekening die gemaakt is in een eerdere versie kan omgezet worden naar een nieuwere versie. Dit zal niet vanzelf gebeuren, wij weten immers niet wanneer de berekening geregistreerd wordt en daarmee in welke versie de berekening gemaakt moet worden. U kunt een berekening omzetten naar een nieuwere versie door in de groene balk het versienummer te switchen. Open daarna de gewenste berekening. Middels een pop up box kunt u kiezen of u de berekening wilt openen in de nieuwere versie. Op dat moment wordt er een kopie van de berekening gemaakt die geopend wordt in de nieuwe versie. Het origineel wordt behouden in de oorspronkelijke versie. U hebt daarmee dus 2 berekeningen: één in de oude versie en één in de nieuwe versie.

Een berekening kan wel naar een hogere versie geconverteerd worden, maar een berekening kan niet teruggezet worden in een lagere versie. Als u dus een berekening start en niet zeker bent of de registratie in EP-online voor 1 juli 2023 plaatsvindt, kies dan voor het opstellen van de berekening in versie 3.1. Als de berekening opgesteld wordt in versie 3.2 kan deze niet teruggezet worden naar versie 3.1!