Skip to main content

Uniec 3.0.15.0 is een release die het mogelijk maakt om alle warm tapwater verklaringen die zijn gepubliceerd in BCRG op te nemen in Uniec 3.

Voor deze release wordt gebruikt gemaakt van NTA 8800 interpretatieblad V2 dat op 1 augustus 2021 wordt vrijgegeven. Hierin zijn aanpassingen gedaan om de overventilatie van warmtepompen op ventilatieretourlucht correct door te kunnen rekenen. Deze aanpassingen zijn voor warmtepompboilers (warmtepompen op ventilatieretourlucht voor uitsluitend warm tapwater bereiding) in deze versie van Uniec 3 verwerkt. Binnenkort volgt een Uniec 3 versie waarin dit ook verwerkt is voor ruimteverwarming. Vanaf dat moment kunnen ook productspecifieke (combi-)warmtepompen op ventilatieretourlucht doorgerekend worden.

Vanwege de aanpassingen op gebied van overventilatie in de NTA 8800 zullen de uitkomsten van bestaande berekeningen met warmtepompboilers wijzigen wanneer er sprake is van overventilatie. Uitkomsten wijzigen voor zowel de forfaitaire invoer als invoer via eigen waarden. Als er sprake is van overventilatie zal dit veelal resulteren in een hogere BENG 2 waarde.

Hoewel deze release het mogelijk maakt alle warm tapwater verklaringen op te nemen in Uniec 3 zal het vrijgeven van alle warm tapwater verklaringen over enkele dagen uitgevoerd worden. In deze release van 19 juli 2021 zijn de volgende warm tapwater verklaringen meegenomen:

  • CV ketels
  • boosterwarmtepompen
  • warmtepompboilers

Tevens zijn voor de CV ketels van Atag en Buva de verklaringen van het opwekkingsrendement voor verwarming toegevoegd aan de producten database.

Momenteel zijn wij bezig met een interne kwaliteitscontrole van onze producten database voor de warm tapwater verklaringen van warmtepompen. Zodra deze is afgerond zullen wij deze releasen.