Vanaf vandaag kunt u in Uniec 3 kiezen tussen versie 3.0 en versie 3.1. Wat is het verschil tussen deze versies en wanneer moet u welke versie gebruiken?
Uniec versie 3.0 is gebaseerd op de NTA 8800;2020+A1/INT-V2 en ISSO 75.1 en 82.1 methode 2020 (3e druk). Uniec versie 3.1 is gebaseerd op de NTA 8800;2022 en ISSO 75.1 en 82.1 methode 2020 (4e druk). De aanpassingen in de NTA 8800 en de ISSO 75.1 en 82.1 kunnen leiden tot andere uitkomsten bij een zelfde berekening. Tot 1 juni 2022 moeten alle berekeningen bij EP-online geregistreerd worden met Uniec versie 3.0. Vanaf 1 juni 2022 moeten alle berekeningen bij EP-online geregistreerd worden met Uniec versie 3.1. Dus waarom is Uniec versie 3.1 dan nu al beschikbaar?
Situaties waarin het zinvol is om voor 1 juni 2022 gebruik te maken van Uniec versie 3.1:
- De aanvraag omgevingsvergunning zal na 1 juni 2022 gedaan worden:
De energieprestatie t.b.v. omgevingsvergunning wordt vaak ruim van tevoren voorbereid. Tijdens die voorbereiding wilt u bepalen met welke maatregelen aan de BENG eisen voldaan wordt. Om verrassingen te voorkomen, kunt u nu de voorbereiding doen in de versie die geldig is op het moment van indiening omgevingsvergunning. - Een renovatie voorbereiden die na 1 juni 2022 voltooid wordt:
Tijdens de voorbereiding van de renovatie wilt u bepalen wat het energielabel wordt na het uitvoeren van de verbeteringen. Daarvoor gebruikt u versie 3.1, zodat de opdrachtgever vooraf weet welk energielabel er behaald kan worden.
Wisselen tussen versie 3.0 en versie 3.1
Binnen Uniec 3 kan er eenvoudig gewisseld worden tussen versies via het menu in de groene balk. Deze menu optie is alleen zichtbaar wanneer u op het projecten overzicht bent. Daar bepaalt u naar welke versie u gaat. Wanneer u in een berekening bent, ziet u rechts onderin het scherm in welke versie u bent.
Een berekening die gemaakt is in Uniec versie 3.0 kan omgezet worden naar versie 3.1. Dit zal niet vanzelf gebeuren, wij weten immers niet wanneer de berekening ingediend wordt en daarmee in welke versie de berekening gemaakt moet worden. U kunt een berekening omzetten naar versie 3.1 door in de groene balk te switchen naar versie 3.1. Open daarna de gewenste berekening. Middels een pop up box kunt u kiezen of u de berekening wilt openen in versie 3.1. Op dat moment wordt er een kopie van de berekening gemaakt die in versie 3.1 geopend wordt. Het origineel wordt behouden in versie 3.0. U hebt daarmee dus 2 berekeningen: één in versie 3.0 en één in versie 3.1.
Een berekening kan wel naar een hogere versie geconverteerd worden, maar een berekening kan niet teruggezet worden in een lagere versie. Als u dus een berekening start en niet zeker bent of de registratie in EP-online voor 1 juni 2022 plaatsvindt, kies dan voor het opstellen van de berekening in versie 3.0. Als de berekening opgesteld wordt in versie 3.1 kan deze niet teruggezet worden naar versie 3.0!
Bij het inloggen gaat Uniec 3 naar de versie van de berekening waarin het laatst gewerkt is.
Voorbereid op rekenen met Uniec versie 3.1 – volg de opfriscursus!
Iedere EP-adviseur die voor 1 januari 2022 het diploma tot EP-adviseur heeft behaald, moet voor 1 oktober 2022 deelnemen aan een opfriscursus. Wij bieden deze opfriscursus aan met daaraan gekoppeld een Uniec 3 verdieping. Hierdoor bent u op de hoogte van de wijzigingen in de normen, leert u van de veel gemaakte fouten van anderen en verdiept u uw kennis van Uniec 3 berekeningen met de hulp van een expert. Wij bieden zowel een woningbouw– als utiliteitsbouw variant van de opfriscursus aan. Als u utiliteitsbouw gediplomeerd bent, is het voldoende om aan de utiliteitsbouw opfriscursus deel te nemen. Daarin worden ook woningbouw aspecten behandeld.
Ook als u niet gediplomeerd bent, bent u natuurlijk geïnteresseerd in de wijzigingen in de norm en is het zinvol om uw Uniec 3 kennis verdiepen. Een niet-gediplomeerde adviseur die deelneemt aan de opfriscursus, hoeft geen eindtoets af te leggen. Dat betekent een korting op het tarief. Lees hierover meer bij de omschrijving van de opfriscursus woningbouw of utiliteitsbouw.